Rizika vegetariánství

Rizika vegetariánství. 5 věcí, které vás čekají, když si nedáte pozor

Každá změna životního stylu má i svá rizika, které je nutné znát a pracovat s nimi, abychom dosáhli na všechny výhody z něj plynoucí. Dneska si posvítíme na všechny rostlinné jedlíky. Jaká jsou rizika vegetariánství?

Rizika vegetariánství

Zdravější životní styl, ochrana zvířat a planety, nechuť k masu… Důvodů, proč člověk přejde na rostlinnou stravu je mnoho a každý vegetarián má ten svůj jedinečný. Ale ačkoliv má tento styl života nesporné výhody, není všechno tak růžové.

Spousta vegetariánů po čase zjistí, že se jim zhoršilo zdraví. Najednou mají problémy se štítnou žlázou, jsou unavení a mají sníženou imunitu. Tihle lidi totiž zapomínají na to, že vegetariánství není jen jezení sójového masa, smaženého sýra a hranolek.

Pestrost stravy je základ

Každý začínající vegetarián si musí uvědomit, že vyřazením masa z jídelníčku maso připravuje o důležité látky, které musí dodat rostlinnou stravou. To znamená, že se jeho repertoár jídel musí rozšířit.

Chce to dostatek zeleniny, luštěnin, ořechů, semínek, zdravých tuků a mléčných výrobků. A ne se upnout na jednotvárnou a jednodruhovou stravu. Tělo potřebuje dostat všechny potřebné vitamíny a minerály, jinak nebude správně fungovat.

Co všechno vás může čekat při vegetariánství?

1) Nedostatek vitamínů

Nedostatek důležitých vitamínů je typickou známkou nedostatečné vegetariánské stravy. Pozor si dávejte hlavně na vitamín B12 a B2.

Vitamín B12 je nejrizikovějším ze všech vitamínů, protože se vyskytuje jen v živočišných produktech a droždí. Jeho deficit proto trápí mnoho vegetariánů a způsobuje vyšší riziko onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby nebo mrtvice. Doplníte ho pomocí suplementů z lékárny.

Nedostatek vitamínu B2 se může projevit například bolavými koutky, suchou loupající se pokožkou na obličeji nebo mastnými vlasy.  Naleznete ho například v pivovarských kvasnicích, kakau, mléčných výrobcích, ořeších nebo vejcích.

2) Nedostatek minerálů

Vegetariánům často chybí hlavně železo, zinek a vápník. Nedostatek železa zavání rizikem chudokrevnosti, nedostatek zinku zase poruchou imunity a problémy s vlasy a nehty. Vápník je pak důležitou složkou kostí a zubů.

Železo naleznete v celozrnném pečivu, listové zelenině, brokolici nebo v pivovarských kvasnicích. Zinek se vyskytuje zvláště ve vejcích, obilovinách, fazolích, sýrech a ořeších. Vápník doplníte z mléčných výrobků, máku, luštěnin nebo mořských řas.

Chybět vegetariánům může i jód.

3) Nedostatek bílkovin

Deficit bílkovin potkává hlavně vegetariány, kteří sice nejí maso, ale přesto jejich jídelníček zůstává silně nezdravým. Na pořadu dne mají oblíbený smažák, pytlíky pečiva nebo sladkostí. V takovém případě je těžké do sebe dostat dostatek bílkovin.

Trápí vás nedostatek proteinů? Vsaďte na luštěniny, ořechy, vejce a mléčné výrobky. Získáte tak stavební kameny pro své buňky a nebudete mít přes den hlad.

Protože tělo potřebuje několik esenciálních aminokyselin z bílkovin, které si samo neumí vyrobit a které se nevyskytují všechny jen v jedné potravině, je pestrost stravy opravdu to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

4) Nedostatek tuků

Projevit se může i nedostatek omega-3 mastných kyselin, které se primárně vyskytují v rybím mase. Snadno je ale doplníte z rostlinné stravy, jen si musíte dát pozor.

Esenciální omega-3 mastné kyseliny naleznete třeba ve vlašských ořeších, různých semínkách (chia, lněné, konopné, dýňové) a listové zelenině.

5) Zhubnete

Co někomu může přijít jako výhoda, pro jiného může být noční můra. Podle studie provedené Evropskou asociací pro studium diabetu mají lidé na vegetariánské redukční dietě šanci ztratit dvakrát tolik kilogramů, co lidé na obyčejné redukční dietě.

Důležité proto je hlídat si přijaté kalorie a jíst dostatečné porce, které vás nejenom zasytí, ale také udrží na váze.

Výhody vegetariánství

Rizika vegetariánství jsou obrovská, ale nesmíme zapomínat i na jeho výhody. Pokud budeme mít vyvážený jídelníček plný všech potřebných látek, můžeme z vegetariánství jen benefitovat.

Je prokázáno, že vegetariáni mají nižší riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a problémů s cholesterolem, což se váže i k nižšímu výskytu infarktů a mrtvic u rostlinných jedlíků. Mají také nižší riziko rakoviny tlustého střeva a některých dalších nádorů.

Je to nejenom z důvodu změny stravy, ale také proto, že vegetariáni více přemýšlí o svém zdraví, nekouří, nepijí a žijí aktivně, což se odráží na jejich celkovém stavu.

Rizika vegetariánství. 5 věcí, které vás čekají, když si nedáte pozor
4.5 (90%) 2 hlas[ů]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.