×
JenOHubnutí.cz

Chcete ploché břicho? Těmto 7 potravinám se vyhněte

Ploché břicho

Některé vás překvapí! Zjistěte, jaké potraviny byste si měli držet daleko od těla (doslova), pokud chcete získat pevné a ploché břicho, a to napořád.

Na ploché břicho je třeba jít chytře: bleskové diety vyvolají jojo efekt a za pár týdnů tak máte pneumatiku zpět.

Mnohem účinnější je dlouhodobě zdravý jídelníček s vynecháním potravin, která způsobují usazování tuků okolo břicha. Nemusíte se jim vyhnout navždy, tedy ne ze dne na den: lepší je mít o nich povědomí a v jídelníčku je omezit na minimum.

7 potravin, které nejezte, pokud chcete mít ploché břicho

Ze začátku je těžké, vzdát se svých oblíbených jídel. Jakmile ale zjistíte, že se cítíte mnohem lépe bez jejich konzumace a navíc jste snížili rizika některých chorob, chybět vám nebudou.

Dietní jídla

Potraviny, které mají na obalu uvedeno dietní, bez tuku nebo bez cukru, mají většinou nějaký háček. Velkým nápisům vpředu na výrobku nevěřte, důležité je proklepnout obsah ingrediencí, který se nachází na zadní straně.

Možná má potravina málo tuku, ale o to více umělých sladidel a různých dochucovadel může obsahovat. Výrobek označený jako Bez cukru taky není nic jednoznačného, je třeba se podívat na složení, kde bude specifikováno, jestli jde o výrobek s umělými sladidly (také nic moc pro zdravý jídelníček), anebo není slazený vůbec a obsahuje opravdu pouze přirozený cukr, vyskytující se jeho v jednotlivých složkách.

Glukózovo-fruktózový sirup

Pokud se rozhodujete, zda koupit potravinu s cukrem anebo s glukózovo-fruktózovým sirupem, hledat budete menší zlo. Vítězem je v tomto případě cukr, ale jen o kousek.

Glukózovo-fruktózový sirup se vyrábí nejčastěji z kukuřice nebo z pšenice, a protože je jeho výroba levnější a díky kapalnému složení se s ním pracuje lépe než s klasickým cukrem, potravinářský průmysl si ho oblíbil. Tato náhražka ale pro naše zdraví znamená hrozbu: fruktóza, která je v sirupu zastoupená 55 procenty, se v našem těle proměňuje na nebezpečné tuky, usazující se mezi orgány, a to, jak tušíte, není pro naše zdraví dobrá zpráva.

Proto, až se budete příště rozhodovat mezi mussli tyčinkou s glukózovo-fruktózovým sirupem a kouskem ovoce, zvolte raději ovoce.

Kukuřice a sója

Kukuřice není zelenina, nýbrž obilnina. Takto s ní také zacházejte. Sója, pokud se nejedná o organickou verzi, také není zrovna dietním šampionem. Obě suroviny jsou levnou náhražkou jiných surovin a najdete je v množství zpracovaných potravin (všimněte si obsahu sóji v uzených masových výrobcích). Je tedy poměrně složité je nekonzumovat, protože jsou obsaženy v množství potravin.

Co se týká přidávání do potravin, zhruba 90 procent obou plodin je vyrobeno z geneticky modifikovaných semen, obsahujících velké množství Omega 6 mastných kyselin – ty jsou dnes spojovány se srdečními onemocněními, záněty a obezitou.

Kukuřice v konzervě kvůli vysokému obsahu soli také není potravinou vhodnou, a některé druhy obsahují v nálevu také umělá sladidla. Co se týká sójových výrobků, hledejte ty, které jsou označeny bio, tedy obsahují organicky vyrobené boby, bez genetické modifikace. Pokud chcete vypracované, ploché břicho, konzumaci kukuřice a sóji omezte.

Ovocné džusy

Ovocné džusy označené jako 100%, vyrobené z ovocného koncentrátu, nemusí být pro naše zdraví škodlivé. Koncentrát se získává z ovoce, ze kterého se nejdříve šťáva vymačká, a potom se zbaví vody. Zamražený koncentrát se při výrobě opět rozředí vodou a přidají se uměle vytvořené vitamíny.

Džusy “100 %” by měly být bezpečné pro konzumaci, protože výrobci do nich nesmějí přidávat barviva, konzervanty ani cukr a sladidla. Jak ale správně tušíte, lepší bude vymačkat si pomeranče doma. Čerstvé ovoce obsahuje důležité trávicí enzymy, které se při průmyslové výrobě vytrácí.

Nicméně, i s domácím džusem z ovoce zacházejte opatrně. Vypijete totiž naráz velké množství cukrů a hladina glukózy rychle stoupne: to může vyvolat ukládání cukrů a jejich proměnu v tuky, tedy Sbohem ploché břicho. Proto si doma připravované šťávy řeďte napůl s vodou anebo zpomalte proces vstřebávání cukrů přidáním chia semínek, ovesných vloček či jogurtu.

Alkoholické nápoje

Problém by nebyl ani tolik v nich samotných. Třeba jedno malé pivo denně nebo dvojka vína (bílé i červené působí proti kardiovaskulárním chorobám!) není žádným problémem ve zdravém jídelníčku, pokud na ně opravdu máte chuť. Co se týká míchaných nápojů, obsahují množství cukru, někdy i smetany (např. skvělá piňa colada), a proto pokud toužíte po plochém bříšku, omezte jejich konzumaci omezte na minimum.

Skrytý problém v konzumaci alkoholu, především s přáteli, je ale v tom, že si dáte sklenku, dvě nebo tři a dostanete hlad. A potom (i když jste se doma navečeřeli) si objednáte i něco k jídlu ”na zobání” a váš zdravý životní styl právě skončil. Pití alkoholu zvyšuje chuť k jídlu a potlačuje tu část mozku, která je zodpovědná za signalizaci pocitu plnosti, proto sníme víc, než vlastně máme v plánu. Zacházejte tedy s alkoholem opatrně.

Zmrzlina

To není dobrá zpráva, že? Ale musí to být. Jedná se o poměrně drahou pochutinu, když vezmeme v úvahu, že kupujete vodu, rostlinné tuky, glukózovo-fruktózový sirup (levná náhražka cukru) a umělá aromata. Ne každá zmrzlina se vyrábí z mléka či smetany, proto čtěte ingredience na obalu. A co se týká zmrzliny ze stánku nebo v cukrárně: nikdy nevíte. Protože je ale těžké odolat, dopřejte si ji jen jednou za čas a v malém množství (max. 2 kopečky).

Cokoliv zpracovaného a s nejasným složením

Snědli byste něco, o čem nevíte, co to je? Sušenky, instantní polévky a předpřipravená jídla jsou velkou neznámou, co se ingrediencí týká, a hrozbou pro naše ploché břicho.

Čtěte také: Recepty na 5 skvělých domácích koktejlů na hubnutí

Pokud je seznam ingrediencí na výrobku dlouhý a nedokážete přečíst názvy jednotlivých složek, raději ho vraťte zpět do regálu. Největšími potížisty ve složení jsou velká množství sodíku (kvůli zadržování vody v těle zamezuje hubnutí), glutaman sodný (zvýrazňovač chuti, který způsobuje závislost a hubí buňky zodpovědné za pocit sytosti) a opět cukr a další sladidla, i ve slaných potravinách, jako jsou hamburgery, kečup a další omáčky nebo chipsy.

Sladké nápoje

Už jste někdy po vypití 350ml sklenky coca-coly měli pocit nasycení? Měli byste, obsahuje totiž 139 kcal, stejně jako plátek chleba s máslem nebo dvě jablka. Problém sycených nápojů je jejich sladidlo, ve většině případů glukózovo-fruktózový sirup nebo aspartam (umělé sladidlo, jehož negativní účinky na lidské zdraví jsou stále předmětem diskuze).

60 dní bez cukru. Zhubněte a začněte s novým životním stylem

Po vypití sladkého nápoje rychle stoupá hladina glukózy v naší krvi, uvolňuje se inzulin a tuky se začínají vesele ukládat. Věřte tomu, že je daleko lepší si v restauraci objednat vodu s citronem a limonádu si připravit domácí, vyzkoušet můžete například zázvorovou, mátovou anebo malinovou, z čerstvých bylinek a ovoce, slazenou medem nebo sirupem z datlí.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..