Menu
JenOHubnutí.cz
Co jíst při hubnutí

Brokolice a hubnutí. Dietní zázrak plný vitamínů a chuti!

Redakce

Redakce

4. 10. 2017

Pokud chcete zhubnout snadno, rychle a navíc s chutí, potom je pro vás brokolice tím pravým! Poradíme vám, jak ji připravit, aby si uchovala co nejvíce vitamínů a zároveň měla báječnou chuť.

Brokolice a hubnutí

Brokolice je bohatá na vlákniny, vitamín C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Navíc je plná minerálních látek. Obsahuje draslík, vápník, fosfor a síru.

Zázračná košťálová zelenina

Studie potvrzují, že brokolice výrazně chrání lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Chemické látky obsažené v brokolici dokáží podle vědců z Georgetownské univerzity v USA opravovat DNA v buňkách, a zabránit tak jejich rakovinnému bujení.

Dietní zázrak

Brokolice obsahuje 88 % vody. Díky vlákninám vám dokáže dodat pocit sytosti, zatím co její energetická hodnota dosahuje pouhých 138 kJ/100 gramů! Navíc obsahuje 4,4 g bílkovin, které jsou při dietě velice důležité, aby tělo nestrádalo a správně fungovalo. Podívejme se nyní, jak brokolici připravit zároveň dietně a hlavně chutně, protože i když chceme zhubnout, musíme si na jídle zároveň pochutnat. Jakákoli dieta, při které máme pocit, že si musíme odříkat chutné jídlo vede dřív nebo později k porušení diety.

Čtěte také: Hubnutí a lepek. Je bezlepková dieta zdravá?

Jak podávat brokolici?

Brokolici můžeme vařit na páře, dát ji do jakékoli zeleninové polévky, můžeme ji zapékat nebo restovat v kastrolu na oleji. Můžeme ji také dusit na trošce vody. Brokolice by se měla připravovat vždy co nejčerstvější, aby měla vynikající barvu a chuť. Lepší než koupit nahnědlou brokolici čerstvou, kupte raději co nejkvalitnější mraženou. Pokud to myslíte s hubnutím vážně, určitě se vám v mrazáku neztratí několik pytlů mražené brokolice s tím, že ji takto lze přihazovat při každé příležitosti do jídla. Vždy když v obchodě narazíte na pěknou čerstvou brokolici, doplňte svůj jídelníček právě o ni. Doma ji ovšem vybalte z obalu, aby vám v lednici nezplesnivěla. Snažte se ji vždy zpracovat do jednoho, maximálně dvou dnů, abyste ji nemuseli vyhazovat. To by byla opravdu škoda.

Brokolice – nejlepší recepty

Vařená brokolice

Před kuchyňským zpracováním rozebereme růžice a pod tekoucí pitnou vodou ji omyjeme, vložíme do vařící osolené vody. Jakmile změkne, ale na skousnutí ještě zůstává pevná, vyjmeme ji na cedník, necháme okapat a podáváme pokapanou máslem s vařenými brambory, posypanými petrželkou.

Brokolice na páře

Během vaření v páře si brokolice uchová nejvíce vitamínů. Má také nejhezčí barvu. Brokolici omyjeme a vložíme do pařáku s dostatečným množstvím vody. Stačí podávat s máslem a solí. Vynikající je také v kombinaci s bramborovou kaší nebo bramborovo-mrkvovou kaší!

Čtěte také: Dukanova dieta. Recepty 1. a 2. fáze, kterým neodoláte

Vynikající zapečená brokolice s těstovinami – recept

Energetická hodnota jídla vychází na 400 kJ / 100 g. Navíc si poměr brokolice a ostatních surovin můžete dle libosti měnit. Opravdu dietní verze by mohla vypadat tak, že použijete 800 g brokolice a bešamel a těstoviny jen z půlky. Pokud vaříte pro celou rodinu, se zapečenou brokolicí sklidíte úspěch a můžete si pro sebe vyčlenit v kastrůlku část, kde bude brokolice nejvíc v poměru k ostatním ingrediencím.

Suroviny:

500 g těstovin penne
1 čerstvá brokolice (pokud ji zrovna nemáte, použijte mraženou)
olivový olej

Bešamelová omáčka:
100 g másla
4 lžíce hladké mouky
500 ml mléka
200 – 250 g na jemno nastrouhaného tvrdého sýra (použila jsem uzenou kolibu
3 prolisované stroužky česneku (není nutný)
sůl

Těstoviny vařte pár minut (cca 6 min.), aby zůstaly tvrdší, neboť se budou zapékat.
Brokolici rozeberte na menší růžičky.
Uvařené penne promíchejte s olivovým olejem (aby se neslepily) a brokolicí.
Brokolici s těstoviny můžete přendat do vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby.
Máslo rozpusťte v kastrůlku a přisypejte mouku. Vytvoříte světlou jíšku, přidejte mléko.
Stále míchejte, ať se omáčka nepřipálí, brzy začne houstnout.
V tu chvíli přidejte 2/3 nastrouhaného sýra a česnek, odstavte z plamene.
Vymíchejte dohladka a osolte.
Bešamel nalijte na těstoviny s brokolici.
Nakonec posypte zbylým sýrem.

Dejte zapékat do rozpálené trouby na 220 stupňů dozlatova.

Čtěte také: Paleo dieta. Zdravé hubnutí nebo módní hit?

Brokolice s rýží

Tento recept je maximálně dietní. Energetická hodnota pokrmu je okolo 400 kJ / 100g. Nemusíte mít naprosto žádné výčitky, a navíc si skvěle pochutnáte.

Ingredience:

300 g dlouhozrnné rýže
2 ks mrkve – nakrájené na malé kostičky
1 hlávka velké brokolice
2 lžíce másla
1 lžíce másla – na vymazání misky
750 ml zeleninového vývaru
250 g tvrdého sýra výraznější chuti
2 ks cibule
1 lžička sušeného rozmarýnu
1/4 lžičky mleté sladké papriky

Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte rozmarýn, mletou papriku, mrkev, oloupanou jemně nakrájenou cibuli a 5 minut restujte.
Přidejte propláchnutou rýži a restujte 2 minuty.
Zalijte vývarem a za občasného promíchání vařte 15 minut.
K rýži přidejte na malé růžičky rozdělenou, mírně povařenou brokolici, promíchejte a dejte do zapékací misky vymazané máslem.
Přidejte nastrouhaný sýr a ještě jednou lehce promíchejte.
Zapékejte v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 10-15 minut.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Brokolice a hubnutí. Dietní zázrak plný vitamínů a chuti!